Fibank_my-bank_blue-red.png
New_logo_MMS_003.png
Petrol_YourPlace.png
loreal-logo.jpg
BST_Logo_CMYK_Vert_001.png
freddy_logo.png
motorola-logo.jpg
logo-aleksandrovska-bolnica.png
logo-dundee.png
SASAKI_LOGO.png

28.07.2018г. ВЕЛИКИТЕ ИМЕНА НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА ИВАНКА ЧАКЪРОВА (автор Юлиана Кесарова)

1 ivankaВъв връзка с идеята на президента на БФХГ г-жа Илиана Раева да покани на Световното първенство в София всички български световни шампионки (индивидуално и ансамбъл), както и техните треньори, реших да стартирам рубрика, в която ще ви запознавам с интересни факти за най-ярките личности в любимия ни спорт!
Няма как да не започна с г-жа Иванка Чакърова - основател, създател и радетел на художествената гимнастика - не само в България, но и в световен мащаб!
Иванка Чакърова е родена във Варна. Завършва ВИФ през 1953 г. От 1955 г. започва работа като преподавател по художествена гимнастика в Двореца на пионерите в София. От 1964г. е обществен заместник председател на БФХГ, по-късно и председател до 1973г. Пред нея всички врати се отварят, не признава “не може”, знае да иска, да настоява и да получава. Отстоява интересите на младия спорт и в редица градове се създават центрове по художествена гимнастика.
Иванка Чакърова е единствена в света, която по едно и също време а кратко е била едновременно състезател, треньор и президент на федерация! 
Почти 20 години тя е президент на Българската федерация по художествена гимнастика, когато поставя началото на този спорт у нас и го издига до най-високите върхове като постижения.
Иванка Чакърова успява да се пребори и да отдели федерацията по художествена гимнастика като самостоятелна федерация, което се случва на 16 март 1964 г. в библиотеката на Националния стадион “Васил Левски”. Тогава се провежда историческото първо събрание делегатите за учредяване на Българската федерация по художествена гимнастика към БСФС. Като първа специалистка по художествена гимнастика е назначена Лиляна Цветкова, а заместник председател става Иванка Чакърова! Това е наистина огромен пробив, защото и до днес има федерации, които обединяват всички гимнастически спортове и не съществуват самостоятелно за всеки отделен спорт.
До ден днешен Иванка Чакърова е почетен член на ФИГ, а много важен е фактът, че тя написва правилника за обръч и бухалки във ФИГ, като представител на техническия комитет и арбитър.
По времето, когато тази силна, умна и изключително обаятелна жена ръководи българската федерация по художествена гимнастика, Мария Гигова става три пъти абсолютна световна шампионка, а при ансамблите имаме две световни титли в многобоя - факти, които са красноречиви по отношение на нейните умения и не се нуждаят от коментар!
В късната есен на 1973-та година, след като Мария Гигова печели своята трета абсолютна световна титла, българската федерация е разтърсена от много сериозни събития, които предизвикват едно спуснато "от горе" Общо събрание, на което Иванка Чакърова е трябвало с гласуване да бъде свалена от поста Президент на федерацията - вместо това, тя е преизбрана с абсолютно мнозинство и само един глас против! Веднага се предизвиква второ гласуване, отново мнозинство за нея и само 4 гласа против!
Тогава г-жа Чакърова става пред всички и заявява : "В името на доброто бъдеще на българската художествена гимнастика аз напускам сама този пост!"
След случилите се събития е повече от ясно, че Иванка Чакърова може да работи само в страна извън желязната завеса Тя е принудена да напусне България и заминава за Испания. Тогава в тази държава изобщо този спорт не е съществувал. Г-жа Чакърова започва от абсолютната нула - от залата, от набирането на състезателки и първите крачки на художествената гимнастика и само три години след това, на първото Европейско първенство ансамбълът на Испания завоюва бронз в многобоя, а индивидуалната им състезателка Сузана Мендизабал също печели бронз в многобоя. 
След този грандиозен успех за Испания, Иванка Чакърова прави почетна обиколка пред препълнена зала с екзалтирани испански фенове, които крещят нейното име и я аплодират дълго!
След престоя си в Испания г-жа Чакърова работи и за развитието на художествената гимнастика в Мексико и Канада. В последствие е канена в страни от цял свят, където изнася лекции и семинари и обучава треньори и съдии.
В едно от последните си интервюта преди да почине тя споделя, че се гордее с факта, че този спорт става международен и е включен в олимпийските игри благодарение на България. И на личните нейни заслуги и борби в годините за постигане на една голяма цел. А борби е имало, защото мощта на бившия Съветски съюз е била огромна тогава. Да застанеш срещу него е било трудно. Но днес единственият чисто женски спорт е олимпийски факт.
На въпроса как се създават шампиони, Иванка Чакърова отговаря: "Къде сме ние ли? За мен най-важното нещо са децата. Познавам работливи и мързеливи, талантливи и не толкова талантливи. Но всички тях ги създава треньорът. Той трябва да им предаде любовта към спорта, да им дава сили, за да издържат напрежението, което е огромно, особено преди състезания. Но треньорът сам не може да постигне всичко това, ако няма федерация, която здраво да стои до него и да помага. Това е един триъгълник: деца-федерация-треньори. Ако някъде се прекъсне връзката, всичко пропада...Аз не съм се страхувала преди години да се изправя дори и срещу великия тогава Съветски съюз. Наказваха ме, но аз постигах своето и сега България е световноизвестна с художествената гимнастика. Спомням си, тръгнахме през 1953-54 година заедно с българската акробатика. Но ние, художествената гимнастика, направихме голям еленов скок и вече години сме сред първите. А акробатиката сега започва да жъне успехи. Това е показателно – трябва да си борбен!"
Преди да почине, Иванка Чакърова идва в България и посещава залата на клуб "Левски Илиана". За тази среща, след която следва дълъг разговор между Илиана Раева и Иванка Чакърова, председателят на БФХГ г-жа Раева каза "Никога няма да я забравя!". За това посещение г-жа Иванка Чакърова споделя: "Посетих тренировка на Илиана Раева, видях технически грешки. Свикнала съм да виждам само грешките и да ги оправям. Посочих – ги. А тя каза да ги посоча направо на децата. Довери ми се. Изправихме ги. Тя не се страхуваше за авторитета си пред децата, знае моя опит. Затова казах на учениците, че имат не само голям треньор, но и голям човек до себе си. Илиана умееше да губи, умееше да приема победите и на нашите ученици, на българските треньорки. Така в Испания ме поздрави с думите: Ние загубихме, г-жо Чакърова, но спечелиха нашите ученици! А това е равно на победа на България!"
Г-жа Иванка Чакърова до последно е твърдяла, че където и по света да е работила, винаги сърцето и е било в България и душата и е милеела за родината и родната художествена гимнастика! 
Това е жена - истинска ера за българската и световна художествена гимнастика - борбена, всеотдайна, много смела и уверена, в това, на което е способна.
Тя създава, проправя пътя и ръководи първата златна плеяда шампионки на българската художествена гимнастика и е истински герой, който би могъл да е пример за подражание и работа на днешните треньори и ръководители!
Иванка Чакърова почина на 22-ри юни 2009-та година в Торонто (Канада) където последно живееше.
Нейният талант, пример и огромно сърце остана завинаги в спомените на тези, които я познаваха и имаха шанс да работят с нея, защото тя е от незабравимите личности, докосването до които остава за цял живот!
В България на Световното първенство, ще пристигнат нейната дъщеря Даниела Чакърова, нейната внучка Ивиан Чакърова и нейната правнучка Киара Чакърова! Три поколения ще се докоснат до постигнатото от своята майка, баба и прабаба - нещо наистина велико и незабравимо!

(благодарим на Даниела Чакърова за изпратените снимки от нейния личен архив и за споделените с нас спомени за нейната майка)


 Последни новини ...

Подробна информация за състезанията от Световната купа
в София

wc2019 button
Пишете ни!
1000 оставащи символи